Pep-rapporten: barns hälsa på väg att bli en klassfråga
Sedan Generation Pep presenterade första Pep-rapporten om ungas och barns hälsa 2019 har inte mycket hänt. Årets undersökning visar att andelen barn som når rekommendationen för fysisk aktivitet eller följer kostråden är oförändrad och ur ett längre perspektiv går utvecklingen åt fel håll.
– Allt fler barn lever ohälsosamt och obesitas ökar. Vi måste ha mindre snack och mer verkstad, säger Carolina Klüft, Verksamhetschef för Generation Pep.
Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungas hälsa. Varje år ger organisationen ut Pep-rapporten, en enkätundersökning av hur svenska barn och ungdomar i åldrarna 4–17 rör på sig, vad de äter och vilka faktorer som påverkar deras levnadsvanor.
– Barn och ungdomars hälsa har de senaste åren fått större fokus, men fortfarande når bara 2 av 10 barn och ungdomar rekommendationen för fysisk aktivitet. 1 av 4 går inte på organiserade fysiska aktiviteter på fritiden och endast hälften cyklar eller går till skola eller förskola. Dessutom syns skillnader mellan könen vad gäller fysisk aktivitet redan från fyra års ålder, berättar Carolina Klüft.
Socioekonomiska skillnader
De dystra siffrorna går igen i fråga om kost; färre än 1 av 10 barn och unga följer Livsmedelsverkets kostråd för frukt och grönsaker samt fisk. I genomsnitt äter barn och ungdomar hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker per dag, och endast 4 av 10 äter grönsaker varje dag.
– Pep-rapporten visar att skillnaderna växer även baserat på socioekonomiska förutsättningar och ålder. Mängden regelbunden aktivitet sjunker med vårdnadshavarens inkomstnivå. Således påverkas barnens möjligheter och rätt att leva hälsosamt, trots att inget barn får diskrimineras och att det folkhälsopolitiska målet är att sluta hälsoklyftan.
Fem timmar eller mer skärmtid
Samtidigt ökar antalet timmar som unga spenderar stillasittande. 3 av 10 tonåringar ägnar fem timmar eller mer utanför lektionstid framför en skärm, en problematisk siffra då barn och ungdomars självuppskattade hälsa har ett direkt samband till mängden skärmtid och typen av skärmaktivitet.
– I år är femte gången vi släpper Pep-rapporten och vi hade hoppats få anledning att fira, men så blir det tyvärr inte. Generation Pep ifrågasätter varför detta inte är en högre prioriterad fråga för våra makthavare – vi måste tillsammans göra insatser som ger barn och ungdomar förutsättningar för god hälsa. Det kommer att krävas samverkan och insatser på flera nivåer för att ge barn och unga möjlighet till ett hälsosamt liv som de enligt Barnkonventionen har rätt till. Vi kan skapa de nödvändiga förändringar som behövs, avslutar Carolina Klüft.
KORT OM GENERATION PEP
Grundades 2016
Organisationens initiativtagare är Kronprinsessparet
Bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer
Visionen är att arbeta utifrån målet att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv
Kontakta Generation Pep