Lek är mer än bara ett sätt för barn att roa sig – det är grunden för både fysisk och mental utveckling. Genom lek lär sig barn att utforska, samarbeta och använda sin fantasi.
Att leka är en naturlig del av barndomen, men det är också en viktig byggsten för hälsa och utveckling. Enligt hälsoinspiratören Mårten Nylén, ambassadör för Generation Pep, handlar lek om mycket mer än bara underhållning – det är ett sätt för barn att växa, både fysiskt och mentalt.
– Lek är en form av träning, både fysiskt och mentalt. När vi leker utmanas vi att tänka kreativt och röra oss på olika sätt. Tyvärr tappar många den naturliga leklusten med åren, men barn behöver den för att utvecklas. Tittar vi på djur, så leker de för att stärka sina förmågor. På samma sätt hjälper leken barn att träna sin kropp, sitt sinne och sin förmåga att förstå världen omkring sig.
Fri lek är också ett sätt för barn att öva upp sin sociala förmåga.
– I leken möter barn andra människor, de samarbetar, löser problem och lär sig läsa av sociala signaler. Det är en naturlig och viktig del av uppväxten och något vi vuxna måste värna om.
Så kan föräldrar stötta leken i en stressig vardag
I en tid där skärmtid och fullspäckade scheman konkurrerar med leken är det viktigt att skapa utrymme för spontan rörelse och utforskande.
– Föräldrar behöver uppmuntra och engagera sig. Det är lätt att fastna i att säga ”nej” eller ”inte nu”, men vi får inte glömma att även uppmuntran är en viktig del av uppfostran. Självklart ska vi sätta gränser när det behövs, men vi måste också visa barnen att vi tycker det är kul när de rör på sig och är kreativa.
Ett enkelt sätt att stötta barns lek är att själv delta.
– Genom att vara med och leka stärker vi banden till våra barn och gör det lättare för dem att vilja röra på sig. Barn gör som vi gör, inte som vi säger – om vi visar att rörelse är något kul och naturligt, kommer de att följa efter.
Organiserad idrott eller fri lek – vad är viktigast?
Föreningsidrotten är en fantastisk möjlighet för många barn att hitta en sport de gillar, men den passar inte alla.
– Idrotten är otroligt viktig, men vi måste också vara medvetna om att många barn hoppar av i 12-årsåldern. Det beror ofta på att prestationskraven blir för höga. Jag minns själv hur det kändes att alltid behöva prestera på topp och jag tror att vi vuxna behöver bli bättre på att lyfta fram deltagandet istället för resultaten.
Att känna sig exkluderad kan ha stora konsekvenser för barnets relation till fysisk aktivitet.
– Ingen ska behöva känna att de inte är bra nog för att få vara med. Det gäller att hitta en balans mellan organiserad träning och fri lek, så att alla barn får chansen att utvecklas i sin egen takt.
Hur vet du om ditt barn får tillräckligt med lek och rörelse?
Föräldrar behöver inte övervaka varje minut av barnens dag, men det är viktigt att vara närvarande och lyhörd.
– Ställ frågor! Fråga ditt barn vad som var roligt idag, vad de har gjort, hur de mår. Kommunikation är nyckeln. Vi vuxna fastnar också lätt i telefonen eller tv:n efter en lång dag, men det är viktigt att prioritera de där små stunderna av samtal och gemenskap.
Att skapa en hälsosam relation till lek och rörelse är något som börjar hemma, betonar Mårten och avslutar:
– Barnens syn på rörelse formas av oss vuxna. Vi måste ge dem en trygg och positiv start, så att de kan ta med sig den vanan genom livet. Det handlar inte om att göra allt perfekt, utan om att ta små steg i rätt riktning. Alla steg framåt räknas!
Mer om Generation Pep
Grundades 2016
Organisationens initiativtagare är Kronprinsessparet
Bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer
Visionen är att arbeta utifrån målet att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv
Följ oss gärna i våra olika kanaler!
Facebook: Generation Pep, Instagram: @gen.pep och LinkedIn: Generation Pep