Upp och hoppa – gör skillnad för barns hälsa idag
Den 31 januari anordnar den icke vinstdrivande organisationen Generation Pep initiativet Upp och hoppa, Sverige! 2023 är sjätte året i rad för manifestationsdagen och i år är syftet större än tidigare.
– I Sverige är barnkonventionen lag sedan år 2020, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger Carolina Klüft, verksamhetschef hos Generation Pep.
Svenskar sitter i genomsnitt 9 timmar varje dag. Även globalt är stillasittandet ett problem, vars effekter på lång sikt är särskilt allvarliga för barn och unga – bara 2 av 10 barn i Sverige rör sig de i genomsnitt rekommenderade 60 minuterna om dagen och trenden pekar nedåt. Det är mot denna bakgrund som Generation Pep, som startades av Kronprinsessparets Stiftelse 2016, initierade Upp och hoppa, Sverige! för nära sex år sedan.
– På Generation Pep arbetar vi för att ge alla barn och unga möjligheten att leva ett aktivt liv och hälsosamt liv. Detta görs till exempel genom att sprida kunskap och skapa engagemang, med målsättningen att få hela Sverige att må bättre, betonar Carolina Klüft.
Behöver kraftsamla tillsammans
Generation Pep stöttas av en mängd olika samhällsaktörer, såväl företag och myndigheter som skolor, föreningar, universitet, stiftelser och andra idéburna organisationer. De verkar för att med bas i kunskap och forskning engagera hela samhället, genom att exempelvis erbjuda kostnadsfria verktyg och metoder för att arbeta med barn och ungas hälsa.
– Ingen aktör kan lösa detta på egen hand. Istället behöver samhället kraftsamla och arbeta tillsammans och det gäller alla arenor.
Verktyg för skolor och föräldrar
Förutom kunskapsbaserade verktyg och initiativ för förskola och skola, tillhandahåller Generation Pep på sin hemsida även råd till föräldrar. Dessa omfattar bland annat tips om hälsosam kost, förslag kring hur man kan tänka om barnens skärmtid och idéer om hur man som förälder busenkelt kan öka både sin egen och barnens fysiska aktivitet.
– De flesta kan vittna om att barn lever som vi lär och då gäller det att föregå med gott exempel. Sitter vi stilla mycket gör våra barn samma sak. Det är emellertid väldigt lätt att göra skillnad: börjar vi röra oss mer vill barnen ofta hänga på och bara några minuters extra fysisk aktivitet per dag kan spela stor roll för hälsan.
"Varje rörelse räknas!"
Det är ur detta perspektiv som organisationen anordnar Upp och hoppa-dagen; i årets kampanj uppmuntras samhällsaktörer som påverkar barns hälsa samt vuxna att hoppa jumping jacks för alla barns rätt till en god hälsa. Det första hoppet tas 31 januari och initiativet pågår sedan under hela vecka 5.
– Målet är att samla över 2 miljoner hopp och vi hoppas att hela samhället väljer att hoppa med oss, för det är ett enkelt sätt att engagera sig och visa att man stöttar frågan. Det spelar ingen roll om man inte vet exakt hur man gör eller om man gör step jacks eller arm jacks, det viktiga är att förmedla att fysisk aktivitet ska vara enkelt, roligt och lättillgängligt. Varje rörelse räknas!
Målen med Upp och hoppa, Sverige!
Sätta frågan om barn och ungas hälsa högre på den samhälleliga agendan.
Visa att vi är många som står bakom barn och ungas rätt till ett hälsosamt liv.
Öka kunskapen om barn och ungas hälsa, där stillasittandet är en stor del av problemet.
Visa att alla aktörer i samhället kan göra någonting för barn och ungas hälsa för att vända den negativa trenden med stillasittande.
Öka kunskapen om stillasittandet och fysisk inaktivitet – problemen och positiva effekter av att bryta stillasittandet.
Betona att varje rörelse räknas och de största hälsovinsterna kommer av att börja röra på sig utifrån sina egna förutsättningar.