Gör rörelse roligare – 5 enkla tips för att få in fysisk aktivitet i vardagslivet

Barn och unga rekommenderas att röra på sig en timme om dagen – och det finns många smarta knep att ta till för att göra den fysiska aktiviteten både enklare och roligare. Generation Pep arbetar med att förbättra ungas välmående. Här ger de fem tips på hur familjer smidigt kan få in mer rörelse i sina vardagsliv. 

De flesta barn i Sverige rör på sig för lite och äter för dåligt. Det är en allvarlig samhällsutveckling som kräver att vuxna både agerar och inspirerar unga att anamma en mer hälsosam livsstil. Det berättar Carolina Klüft, sjukampsmästare och verksamhetschef på Generation Pep, och konstaterar att det viktigt att göra fysiska aktiviteter roliga och meningsfulla för att hjälpa barn att omfamna en aktiv livsstil.  

– Lekar, tävlingar och andra aktiviteter som barn och unga tycker om kommer att vara mer hållbara i det långa loppet. Föräldrar, vårdnadshavare och andra vuxna spelar därför en nyckelroll genom att vara positiva förebilder och uppmuntra till daglig aktivitet.

Läs mer här 

Hon berättar att många dock tenderera att lägga ribban för högt när det kommer till att planera aktiviteter, vilket sällan behövs – det är i stället möjligt att göra små förändringar i vardagen för att främja rörelseglädjen hos både stora och små. Här tipsar Carolina Klüft om fem enkla och roliga aktiviteter att prova. 

  1. Välja cykeln-utmaningen

    Utmana familjen att välja cykeln som transportmedel när familjemedlemmarna ska ta sig någonstans – till skolan, mataffären, aktiviteter eller kanske till en kompis. Skapa ett poängsystem där varje cykeltur ger ett poäng och den som samlat flest i slutet av varje vecka eller månad vinner något fint. 

  2. Stanna till i parken på vägen hem från skolan

    Efter en lång dag i skolan (eller på jobbet!) kan det vara skönt att få röra på sig och tänka på något helt annat. Ett kort stopp i en park som kanske har ett utegym eller en lekplats kan både få upp pulsen och frigöra härliga dopaminer, alltså kroppens må-bra-hormon, som gör hela familjen lite gladare resten av dagen.

  3. Reklampausträning!

    Om familjen tycker om att titta på tv tillsammans kan ni införa en reklampausutmaning varje kväll. Är det kanske armhävningar, situps eller en springtur runt huset som det bjuds på i kväll?

  4. Planera aktiva utflykter på helgen

    I stället för att tillbringa helgens lediga dagar i soffläge är det både roligt och enkelt att packa picknickkorgen och ta med en fotboll eller frisbee till en park i närheten. En promenad eller cykeltur dit gör hela familjen gott.

  5. Avsluta middagen med danstävling!

    När alla ätit färdigt på kvällen kan ni samla familjen i vardagsrummet och dra igång härlig musik! Alla ska dansa så snabbt och roligt de kan – och när utvald person pausar låten gäller det att stå helt, helt still. Den som rör sig åker ut och till slut står kvällens vinnare korad. Är det kanske till och med så att förloraren får sköta disken? Det är helt upp till er! 

Vill du få mer information? Klicka här!

Generation Pep är en ideell organisation som främjar barns och ungas hälsa genom fysisk aktivitet, hälsosam kost och psykiskt välmående. Vi samarbetar med skolor, idrottsföreningar och andra organisationer för att skapa en hälsosam framtid för alla barn och unga. Joina oss i vårt arbete för att göra skillnad!

Victor Christophe

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *