Generation Pep: Så stöttar du en hälsosam skärmtid för barn och unga

Skärmtidsfrågan är hett debatterad och många föräldrar känner en osäkerhet kring vad som är rimligt eller inte när det kommer till barn och ungas tid med smartphones och surfplattor. Detta i kombination med att allt fler mår sämre på grund av minskad fysisk rörelse belyser Generation Pep vikten av att som vuxen skapa en hälsosam skärmtid och främja rörelsen. Så här kan du göra. 

 I dag finns teknologin överallt och till och med barn som bara är ett par år gamla navigerar sig ofta enkelt på både smartphones och surfplattor. Debatten kring hälsosam skärmtid är dock het och i kombination med Folkhälsomyndighetens rekommendation, att 6–17-åringar ska röra på sig i genomsnitt minst en timme varje dag, spelar vuxna en stor roll.

Carolina Klüft är sjukampsmästare och verksamhetschef för Generation Pep, organisationen som i snart ett decennium arbetat för att främja barn och ungas hälsa. Hon förklarar att det inte handlar om att helt förbjuda skärmar, utan att se till att de används på ett sätt som är givande och utvecklande för barnen. 

– Skärmtid kan vara en möjlighet att lära sig nya saker, skapa, och interagera med andra på ett meningsfullt sätt – men stillasittandet som kommer med skärmtiden kan leda till både psykiska och fysiska svårigheter längre fram i livet.

Rapporter har visat samband mellan minskad rörelse och exempelvis ökad risk för fetma och muskelsvaghet, sämre sömnkvalitet och nedsatt mental hälsa. Att som vuxen stötta en hälsosam skärmtid och främja den fysiska aktiviteten för barn och unga kan därför vara viktigare än man tror. Här är fem tips på vad du kan göra. 

  1. Sätta gränser: Kom tillsammans med ditt barn överens om tydliga tidsgränser för skärmtid och skärmsammanhang. Får de ha sin platta en timme efter middagen? Sätt ett alarm och se till att skärmen faktiskt läggs undan direkt när larmet ringer – att vara konsekvent är viktigt.
  2. Vara en förebild: Att själv sitta med sin telefon när man beordrar sitt barn att lägga bort sin skärm ger sällan en positiv effekt. Visa i stället gott exempel genom att själv följa rimliga skärmtidsbegränsningar och vara medveten om din egen skärmtid. Barn gör sällan som vi säger, de gör som vi gör.
  1. Skapa skärmfria zoner och tider: Begränsa eller förbjud skärmar i hemmet, exempelvis vid köksbordet, i sängen eller efter klockan 20 på vardagar. Även här är det viktigt att vara konsekvent med att reglerna följs av hela hushållet.
  1. Uppmuntra till aktivitet och rörelse: Inspirera ditt barn till att vara fysiskt aktiv och delta i aktiviteter i stället för att hamna i soffan framför en skärm. Här (länk till tidigare GenPep-artikel – vill ni hjälpa mig att hitta en lämplig, teamet?) hittar du exempelvis roliga tips på aktiviteter att göra inomhus när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter.

  2. Ha en öppen kommunikation: En öppen dialog med ditt barn om skärmtid och intressen på nätet är viktig. Uppmuntra ditt barn eller din ungdom att visa dig vad hen tittar på eller gör under sin skärmtid och prata om innehåll och säkerhet online. Var inte rädd för att dela med dig av dina erfarenheter eller rädslor för att uppmuntra ditt barn att göra samma sak.

Generation Pep är en ideell organisation som främjar barns och ungas hälsa genom fysisk aktivitet, hälsosam kost och psykiskt välmående. Vi samarbetar med skolor, idrottsföreningar och andra organisationer för att skapa en hälsosam framtid för alla barn och unga. Joina oss i vårt arbete för att göra skillnad!

Victor Christophe

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *