Webbutbildningen tar upp viktiga områden för barns hälsa

Hur stor skillnad kan levnadsvanor göra för barn och vilket ansvar ligger på de vuxna? Vad händer när ekonomi eller kunskap inte finns – och hur kan skola och förskola bidra? Det är frågor som Charlotte Borghede, rektor på en förskola i Katrineholm, berättar var centrala när hennes medarbetare gick Generation Peps webbutbildning Sverige ska må bättre – en utbildning om barns och ungas hälsa.

Läs mer om utbildningen här 

Barnkonventionen är svensk lag sedan år 2020. Den betonar alla barns rätt till bästa möjliga hälsa – men i dag har inte alla samma möjlighet till en god hälsa och ett gott liv. Det berättar Lyda Ersberg, projektledare på Generation Pep.
– Det finns skillnader i barns uppväxtvillkor som påverkar möjligheten att kunna leva ett aktivt och hälsosamt liv, men dessa skillnader kan vi alla vara med och påverka på ett eller annat sätt, säger hon. 

Bidra till en god och jämlik hälsa
Generation Pep har därför skapat den kostnadsfria webbutbildningen Sverige ska må bättre, som ger deltagarna grundläggande kunskap om svenska rekommendationer för barns och ungas fysiska aktivitet och kost, om hur barn rör sig och hur de äter. Utbildningen är drygt en timme lång och berör även ojämlikheter i hälsa med fokus på fysisk aktivitet och hälsosam mat, samt hur vuxna kan främja dessa för alla barn samt bidra till god och jämlik hälsa.

Läs mer och anmäl dig till webbutbildningen här

Charlotte Borghede är rektor på fyra förskolor i Katrineholm, där utbildningen öppnat hennes medarbetares ögon. Hon berättar att pedagogerna genom att prata om bland annat hur viktiga levnadsvanor är för barn och hur stort ansvar vårdnadshavare har, tillsammans med skolan och förskolans viktiga inverkan på ett barns uppväxt, insett att det inte alltid är realistiskt att kräva lika mycket av alla familjer.

– Även praktiska aspekter som att tillhandahålla extra kläder på vintern och hur personal kan stötta familjer som inte har resurser för de "bästa" ytterkläderna eller tillräckligt med ombyten diskuterades, tillsammans med frågan om ekonomiska svårigheter med att köpa blöjor eller rekommenderad mat. Våra nya insikter har gjort att vi bland annat utökat våra fruktstunder till frukt- och grönsaksstunder och etablerat ett samarbete med kommunens dietist. 

Vill sprida kunskapen
Förskolan i Katrineholm har redan startat ett arbete med grundrörelser och rörelseglädje och planerar dessutom att anordna en föreläsning med fokus på praktiska övningar för pedagogerna, som behöver vara bra förebilder.
– Vi pratar även om att bjuda in vårdnadshavare för att ytterligare dela med oss av den viktiga kunskap vi fått, avslutar hon.

Generation Pep är en ideell organisation som främjar barns och ungas hälsa genom fysisk aktivitet, hälsosam kost och psykiskt välmående. Vi samarbetar med skolor, idrottsföreningar och andra organisationer för att skapa en hälsosam framtid för alla barn och unga. Joina oss i vårt arbete för att göra skillnad!

Victor Christophe

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *