Receptidéer för hela familjen: Ät lite roligare och mer hälsosamt 2024

I dagens hektiska samhälle är det alltför lätt att fastna i en stillasittande livsstil, både för vuxna och barn. Det är därför viktigt för föräldrar att betona vikten av naturlig rörelse utomhus och uppmuntra barn och unga till en aktiv livsstil – och att erbjuda mer hälsosam mat. Här är fem tips på hur du kan göra familjens middagar både lite godare och nyttigare. 

Studier visar att barn och unga mår sämre än förr och rapporter bekräftar sambandet mellan psykisk ohälsa och fysisk inaktivitet kombinerad med bristfälliga kostvanor. Sedan 2016 har den ideella organisationen Generation Pep arbetat med att sänka tröskeln till fysisk aktivitet och rörelse hos barn och unga, med syftet att förbättra livskvaliteten.

Läs mer om Generation Pep här

Genom att som vuxen inspirera sina barn att röra sig mer kan framtida hälsoproblem förebyggas – och att laga hälsosam, god mat behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Små förändringar i favoritrecepten kan skapa mer hälsosamma måltider som fortfarande smakar gott och är tilltalande för hela familjen. Det är ett bra sätt att främja en sundare livsstil och lära barnen att äta balanserat och njuta av mat som är bra för dem. 

Här är fem förslag på nyttigare recept som hela familjen tycker om. 

  1. Laga grönsakspizza
    Pizza går hem i de flesta familjer. I stället för att använda ost med hög fetthalt kan du välja en magrare ost eller minska mängden. Välj grönsaker som paprika, tomater, spenat och champinjoner som topping för extra fibrer och vitaminer och baka degen på fullkorns- eller kikärtsmjöl för att öka fiberinnehållet.
  1. Bjud på kycklingnuggets med rotfruktfries
    Få barn säger nej till nuggets – och det är enkelt att laga egna i stället för att köpa färdiga. I stället för att fritera dem kan du smörja dem i olivolja och grilla eller rosta i ugnen – och gör samma sak med rotsaker som morötter, palsternacka och sötpotatis som är mer näringsrika alternativ till pommes frites. Örter och kryddor ger god smak, så minska mängden salt och öka upp smaksättningen med hjälp av dem i stället.
     
  2. Så gör du fiberrika pannkakor
    Även enkla rätter som pannkakor går att göra lite nyttigare. Använd mjöl gjort på mixade havregryn eller grahamsmjöl istället för vetemjöl för att få extra fiber och tillsätt mosad banan eller äppelmos istället för socker för att söta pannkakorna naturligt. Servera gärna pannkakorna med tinade frysta bär och en klick kvarg eller grekisk yoghurt”.
  1. En mer hälsosam spagetti med köttfärssås
    Håll nere mängden mättat fett i familjefavoriten genom att använda kalkonfärs istället för nötfärs. Tillsätt gärna lök, krossade tomater, morötter eller linser i såsen för att göra den mer smak- och näringsrik. Tips: genom att mixa lök och andra grönsaker accepteras de ofta bättre av de små medlemmarna av familjen. Gör det till en nyttig vana 2024 att köpa hem fullkornsprodukter som fullkornspasta för att öka fiberinnehållet.
  1. Liten twist ger nyttiga muffins
    Även mellanmål och efterrätter går att tweaka så de blir lite nyttigare. När du exempelvis ska baka muffins kan du byta smör mot olja och använda fiberrikare mjölksorter som graham eller havremjöl. Tillsätt nötter eller frön för extra crunch och protein.

Generation Pep är en ideell organisation som främjar barns och ungas hälsa genom fysisk aktivitet, hälsosam kost och psykiskt välmående. Vi samarbetar med skolor, idrottsföreningar och andra organisationer för att skapa en hälsosam framtid för alla barn och unga. Joina oss i vårt arbete för att göra skillnad!

Victor Christophe

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *