Därför är det viktigt att barn och unga rör på sig

Teknologin har gett oss otaliga nya bekvämligheter, därför är det enligt Carolina Klüft, sjukampsmästare och verksamhetschef på Generation Pep, viktigare än någonsin att vi uppmuntrar våra barn och ungdomar att röra på sig.
– Det handlar om att barnen ska må bättre både fysiskt, mentalt och känslomässigt, säger hon. 

När man pratar om fysisk aktivitet tänker kanske många på ett gympass eller en tur ute i joggingspåret – men Carolina Klüft, OS- och VM-medaljör i sjukamp samt verksamhetschef på Generation Pep, konstaterar att fysisk rörelse oavsett form har en rad positiva effekter på barns hälsa.

– Att bara välja cykeln istället för att få skjuts till skolan, att ta en promenad till helgens aktivitet eller ägna sig åt fysiska lekar i hemmet kan göra stor skillnad. Rörelse har visat sig förbättra hjärt- och lungkapacitet, stärka barnets muskler och öka benstyrkan. Att hålla sig aktiv som ung kan därför ha stor påverkan på resten av våra liv, säger hon.

Läs mer om fördelarna med fysisk aktivitet här  

Även hjärnan mår bra när vi rör på oss. Fysisk aktivitet frigör endorfiner, alltså kroppens ”lyckohormoner” som kan hjälpa till att minska stress och ångest, samt få oss att må lite bättre. Att välja utomhusaktiviteter, som en promenad i skogen eller att bygga en koja i trädgården, kan också ge hjärnan en skön avkoppling från skolan och andra vardagliga påfrestningar.

Generation Pep lyfter och stöttar
Generation Pep vill att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv och har i snart ett decennium arbetat för att främja rörelse och välmående hos barn och unga. De vill lyfta, stötta och främja samhällsförändringar och normförskjutningar som tar samhället i en mer socialt hållbar riktning gällande alla barn och ungas behov av fysisk aktivitet och hälsosam mat. 

Läs mer om Generation Peps arbete här

Carolina berättar att barn och unga mellan 6–17 år rekommenderas att vara fysiskt aktiva minst 60 minuter om dagen. Att byta ut stillasittande mot rörelse och pausa skärmtider uppmuntras.

– Det finns så många studier som visar att fysisk aktivitet kan förbättra koncentration och inlärningsförmågan hos barn, vilket kan vara avgörande för deras framgång i skolan. Att hålla sig stark, snabb och glad kan också stärka självförtroendet och självkänslan, vilket kan ge en positiv självbild tidigt i livet. Dessutom finns det ju en mängd aktiviteter att göra tillsammans med sina kompisar, som att sporta eller leka tillsammans, vilket hjälper barn att utveckla sina sociala färdigheter, lära sig samarbeta och bygga relationer med andra. Det finns helt enkelt få negativa aspekter av fysisk aktivitet och det viktigaste är inte hur man rör på sig utan att man gör det, helst på ett sätt som känns roligt och passar en själv.

Generation Pep är en ideell organisation som främjar barns och ungas hälsa genom fysisk aktivitet, hälsosam kost och psykiskt välmående. Vi samarbetar med skolor, idrottsföreningar och andra organisationer för att skapa en hälsosam framtid för alla barn och unga. Joina oss i vårt arbete för att göra skillnad!

Victor Christophe

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *